Monday, April 30, 2007

συλλεγω

ονομασία : ποταμός Χαραδρος
τοποθεσία : Πατρα
εμβαδον λεκάνης αποροής : 25 τ.χμ

  • όταν ο χώρος γίνεται συλλέκτης, συλλέγω και εγώ

Ο χείμαρρος από τη φύση του εκτός από «συλλέκτης νερού», είναι και «συλλέκτης υλικών», αφού λόγω της μεταφορικής του ικανότητας, παρασύρει χώμα και πέτρες και τα εναποθέτει σε διαφορετικά σημεία της κοίτης του. Με τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις η ιδιότητα του ως συλλέκτης γίνεται ακόμα πιο ισχυρή αφού τα φερτά υλικά του εκτός από τα φυσικά είναι και σκουπίδια κάθε είδους και μπάζα

  • εντοπίζω τα σημεία που θέλω να επέμβω

Η πρόταση μας προσπαθεί να ισχυροποιήσει την ιδιότητα αυτή και να ευαισθητοποιήσει οικολογικά τους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα συλλέκτη ουσιαστικά σκουπιδιών, που ταυτόχρονα γίνεται και έκθεση αυτών προς το διερχόμενο κόσμο. Σκοπός η δημιουργία ενός συνόλου συλλεκτών από δίχτυ που ο καθένας τέμνει εγκάρσια το ποτάμι σε διαφορετικό σημείο. Το δίχτυ επιτρέπει την διέλευση του νερού μέσα από αυτό και ταυτόχρονα συγκρατεί τα φερτά υλικά. Ο συλλέκτης αυτός έχει την δυνατότητα όταν «γεμίζει» να ανασηκώνεται ψηλά στο αέρα και να γίνεται έκθεμα προς τους διερχόμενους. Ουσιαστικά, η ταξινόμηση θα γίνεται κατά μέγεθος, με την χρήση διαφορετικής πυκνότητας δίχτυα, τα οποία πρώτα θα συγκρατούν τα μεγάλα αντικείμενα και μετά τα μικρότερα. Τα δίχτυα θα μπορούν να αποσπώνται για αδειάζουν τα σκουπίδια.

Το καταλληλότερο σημείο για να γίνει αυτό είναι οι γέφυρες που διασχίζουν τον χείμαρρο. Είναι τα σημεία που συνδέεται το φυσικό με το τεχνητό και η ροή των ανθρώπων είναι σχετικά αυξημένη. Επιπλέον η κατασκευή θα είναι κοντά στους διερχόμενους, έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν κάποιο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Φανταζόμαστε μια αίσθηση βιομηχανικού περιβάλλοντος που θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αντίθεση του φυσικού με το τεχνητό.

  • και επεμβαίνω...



0 Comments:

Post a Comment

<< Home